Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.21 / dotaz č. 123292
Dobrý den,
rád bych se na Vás obrátit s prosbou a dotazem na vytápění RD. Máme v plánu stavbu dřevostavby na kterou nám byly navrženy různé varianty vytápění. Jedná se o typový dům https://qhouse.cz/dum/drevostavba-na-klic-rodinny-dum-bungalov-1174/
1. Tepelné čerpadlo vzduch/vzduch.
2. Tepelné čerpadlo vzduch/voda
3. Plynový kondenzační kotel
4. El. vytápění + fotovoltanické panely
v případě varianty č. 3 nás napadla kombinace s krbovými kamny.

děkuji za odpověď
Dobrý den,
Předpokládám, že zvažujete distribuci tepla v budově pomocí teplovodní podlahové otopné soustavy, což je v případě dřevostavby optimální. Použití tepelného čerpadle vzduch - vzduch bych nedoporučoval, hodí se spíše pro přitápění v přechodných obdobích než k celoročnímu vytápění. Rozhodně bych doporučoval tepelné čerpadlo vzduch - voda nebo lépe země - voda s distribucí tepla podlahovou teplovodní otopnou soustavou. Zde se nabízí třeba i do budoucna kombinace s FV panely čímž je zajištěn významný podíl energie z obnovitelných zdrojů. Levnější variantou je požití plynového kondenzačního kotle pro vytápění i ohřev teplé vody, zde jsou ale omezené možnosti využití obnovitelné složky energie s výjimkou solárních termických kolektorů pro ohřev TV.
Alternativu elektrického vytápění a FV panelů bych nedoporučoval, Jednak pro splnění požadavku na ENB z hlediska primární energie z neobnovitelných zdrojů je vyžadován poměrně vysoký instalovaný výkon FVE, a vzhledem k nerovnoměrnosti výroby el. energie během roku a nerovnoměrnosti potřeby tepla ne vytápění, které jdou proti sobě je v zimě deficit vyrobené energie a létě nevyužitelný přebytek.
Kombinace plynového kotle s krbovými kamny (předpokládám, že máte na mysli kamna s teplovodním výměníkem) možná je. Kamna sice mají nižší sezonní účinnost oproti kondenzačnímu kotli ale v případě dřeva či pelet dochází k úspoře neobnovitelné energie. Je ale důležité ohlídat si emisní limity, aby bylo možné je provozovat i po 1.9. 2022.
S pozdravem
František Švadleňák
Odpovídá:  Ing. František Švadleňák - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný
Téma:  Vytápění
tisk