Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.21 / dotaz č. 123360
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda musí být společné prostory v domě osazeny IRTN nebo kalorimetry. Podle § 7 odst. 4 zákona o hospodaření energií asi tuto povinnost máme, na druhou stranu Ministerstvo pro místní rozvoj ve svým metodických pokynech k rozúčtování nákladů stanoví, že společné prostory se nerozúčtovávají, a proto nám pořízení přístrojů připadá neefektivní. Je možné, že se jinak postupuje u sušáren, které by šlo posuzovat jako samostatné (nebytové) jednotky, a jinak u společných chodeb?

Předem děkuji za informace


dobrý den,

zákon v par 7 odst 4 písm e) uvádí:
e) vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy, společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

Z toho mi i ve světle MMR vychází, že chodby jsou společnými prostory a nemusí tedy být osazeny měřidly. Prakticky se tyto společné části rozprostřou dle naměřených poměrových spotřeb na jednotlivá otopná tělese. U sušáren - záleží, jak máte realizováno prohlášení vlastníka. Pokud je ta sušárna jako samostatný nebytový prostor s nějakým vlastníkem - tak ano měřit. V opačném případě je to součástí společných částí domu.

S pozdravem
jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten
Téma:  Vytápění
tisk