Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.21 / dotaz č. 123376
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak by bylo nejlepší vytápět dvoupatrový RD o užitné ploše 94m2 na jehož stavbu bude použit Ytong - Lambda YQ 45cm bez zateplení. Pultová střecha a orientovaný na jižní stranu. Pozemek je příliš malý na zemní kolektory a je ve svahu, také na něj není přiveden plyn. Uvažuji o TČ vzduch voda, nebo fotovoltaice s topnými foliemi. Nevím ale, jaký typ vytápění pro mou plánovanou stavbu by byl ideální.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Výsledný návrh systému vytápění vychází ze skutečné tepelné ztráty objektu. Pro volbu zdroje vytápění je důležité také současně řešit ohřev TV. Je to z toho důvodu, že na oba systémy se ve většině případů využívá jeden zdroj. Vámi uvažované řešení je možné, ale každý systém má svá specifika.
Tepelné čerpadlo má tu výhodu, že zdroj lze využít i pro ohřev TV a buď přímo nebo nepřímo ohřívaným zásobníkem. Instalací tepelného čerpadla současně pro celý dům budete mít tarif elektrické energie, který Vám ušetří paní i při provozu ostatních zařízení na elektřinu. Systém s tepelným čerpadlem pak dále teplo předává do objektu pomocí radiátorů nebo podlahového vytápění.
Fotovoltaika s topnými rohožemi je také alternativa, ale je důležité zmínit, že převážná výroba elektrické energie se děje mimo zimní měsíce, kde potřebujete nejvíce elektrické energie. Současně energie vyrobená z fotovoltaiky musí být ukládána do bateriového úložiště a nelze ji prodávat v současnosti do sítě.
Pokud bych volit efektivní systém z Vámi preferovaných zdrojů, tak bych instaloval tepelné čerpadlo doplnění o fotovoltaiku. Vyrobená elektrická energie je efektivněji využita k přeměně na tepelnou energii pomocí tepelného čerpadla a zároveň není zapotřebí bateriové úložiště.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Vytápění
tisk