Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.21 / dotaz č. 123519
Dobrý den,
dělám PENB na rodinný dům. Na pozemku je zároveň samostatně stojící budova dílny o vytápěné ploše asi 60 m2, a je tedy přesahující 40 m2, kdy lze takový objekt dle zákona zanedbat. Tato budova má samostatné vytápění. Obojí je pod jedním číslem popisným. Otázka je, zda mám dělat dva PENBY, na každou budovz zvlášť ? A nebo jeden PENB, kde obě budovy zahrnu do jednoho PENBu ? Upravuje to něják zákon či vyhláška ? Děkuji.
Vážený pane kolego,
zákon 406/2000 sb. definuje budovu:

§2 odst 1) p) budovou [se rozumí] nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí za účelem vytápění nebo chlazení,

Současně zákon uvádí, že požadavky na energetickou náročnost nemusí být splněny:

§7 odst. 5
a) u budov s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2,
e) u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 195 MWh za rok,

Domnívám se, tedy, že v případě novostavby nemusíte PENB pro dílnu zpracovávat.

Jde-li o PENB pro prodej nebo pronájem, pak se PENB na dílnu dělat nemá.
§7a odst. 5: Povinnosti podle odstavců 1 až 3 se nevztahují na případy uvedené v § 7 odst. 5 písm. a), c), d), e), g), h), i) a j)


Je samozřejmě možné zpracovat PENB pro dílnu, jako pro samostatně stojící budovu. Lze asi i zpracovat jeden společný PENB pro dům i dílnu (dílnu zadat jako samostatnou zónu), ale zbytečně by to zkreslovalo výsledky a pro konečného uživatele to tedy není vhodné řešení.

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný