Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.21 / dotaz č. 123847
dobrý den,

rád bych využil Vaši firmu stran poradenské činnosti. Jedná se o RD v Moravanech u Brna, který jsme vloni koupili. Má půdorys 10 x 10m, sedlová střecha, k domu je přisedlá garáž. Obvodové zdi jsou z Porothermu 45cm bez jiné izolační vrstvy kromě fasády, okna stará 10 let - nyní nově seřízená, ale bez výměny těsnění. Před nastěhováním jsem kompletně zateplil střechu - celkem 24cm kameninové vaty (mezikrokevní a podkrokevní isolace), před tím byl jen špatně zateplený strop 2. NP. V domě se topí plynovým kotlem Baxi, a nemůžu říct, že by tam nějak zvlášť táhlo.
Řeším, jestli má smysl dům doteplovat zvenčí případně i s montáží venkovních žaluzií - stran investice, doby po kterou by práce pobíhaly, návratnosti atd. Mělo by smysl udělat něco jako energetický audit, nafotit dům termokamerou, jít časem třeba jen do výměny oken...?
Dobrý den,
v této fázi bych doporučil vypracování posouzení domu a to jak současného stavu, tak stavu budoucího. Na základě toho je možné se rozhodnout jak rekonstrukci naplánovat. Ideální by bylo samozřejmě přistoupit k celkové rekonstrukci, když by se měnila okna, tak je ideální zateplit i fasádu a případně zabudovat žaluziové kastlíky. Doporučuji oslovit projektanta a domluvit se na vypracování energetického posouzení i ve vztahu k investičním a provozním nákladům.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk