Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.21 / dotaz č. 124291
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně vypracování PENB. Nechali jsme si zpracovat PENB na náš projekt, jde o RD novostavba, přízemní, nepodsklepený, valbovou vazníkovou střechou 22 st. obvodovvé zdivo Ytong Lambda YQ 450mm, podalhhové vytápění, plastová okna s trojsklem Uw - 0,9 W. V mírném podnebním pásu, kde zima je 5 dní v roce. Hlavním zdrojem vytápění je TČ a ohřev TV je čerpadlem vzduch-voda. Doplňkový zdroj krvobá vložka.
A nyní k dotazu. PENB nám bylo vystaveno na kategorii D(118), a požadavky na výstavbu nové budovy jsou spolněny. Je možné aby novostavba vyšla v této kategorii??? Nebo se jen někde někdo přepočítal? S touto kategorii nelze zažádat ani o stavební povolení, jelikož musí být max. v kategorii C. Mužete mi poradit co s tím? Na koho se obrátit nebo nechat zpracovat nové od někoho jiného???
Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za váš dotaz.

Od 1.9. 2020 vstoupila v platnost vyhláška č.264/2020 Sb. Novostavba musí plnit tzv. požadavky na "budovu s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB)". Je potřeba rozlišit "zatřídění" budovy do energetických tříd A - G a plnění legislativních požadavků na NZEB.
Budova může plnit legislativní požadavky na NZEB a přitom být zatříděna v klasifikační třídě D. Je to neobvyklé, ale už jsme se s podobnými případy setkali také.
V případě, že se vyskytne nepochopení stavebního úřadu při povolování stavby, při vyhodnocení PENBu, je možné požadovat "stanovisko energetického specialisty", k tomuto problému. Nebo stanovisko SEI (Státní energetická inspekce).
Je zde i alternativa domluvit se s projektanty a energ. specialistou na úpravách projektů, při kterých bude posuzovaná budova klasifikována do třídy "C".

Ve vyhlášce č.264/2020 Sb., o energetické náročnosti budovy se ve srovnání s "předchozí vyhláškou" zásadně mění výpočet energetické náročnosti budovy a také její zařazení do klasifikačních tříd.

Nyní je klasifikační třída budovy vztažená na primární energii z neobnovitelných zdrojů – tedy závisí i na energonositelech, které vstupují do objektu. (Což je ve vašem případě mimo jiné elektrická energie, která pohání kompresor tepleného čerpadla, která je zdrojem zvýšení primární energie z neobnovitelných zdrojů).

Co se týče klasifikace vašeho objektu rozeznáváme v současné době hraniční datum pro budovu s téměř nulovou spotřebou (tedy v současné době pro všechny novostavby) a to 1.1.2022, kdy dochází k snížení referenční hodnoty primární energie z neobnovitelných zdrojů energie. V letošním roce ještě tedy neplatí přísnější hodnoty pro tento ukazatel, ale klasifikace objektu a zařazení do klasifikačních tříd už vychází z hodnot, které budou platné od 1.1.2022. To pravděpodobně způsobilo, že váš objekt je v klasifikační třídě primární energie z neobnovitelných zdrojů D ale současně plní podmínky pro budovu s téměř nulovou spotřebou – tedy pro novostavbu.

V případě, že byste chtěl klasifikační třídu D zlepšit, je potřeba například přidat zdroj obnovitelné energie – fotovoltaické nebo solární panely příp. jiný, který sníží podíl primární energie z neobnovitelných zdrojů.

V případě dalších dotazů se můžete osobně obrátit na kterékoliv Středisko EKIS, kde vám pomůžou mimo jiné i s vyhotovením nového PENBu v případě potřeby.


S přáním hezké dne,

tým EKIS Most