Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.11 / dotaz č. 26848
dobry den,

klient nasi kancelare se rozhoduje pro svuj projekt administrativne bytoveho komplexu pro certifikaci LEED nebo BREEAM. rad bych se zeptal, jak oba procesy funguji z hlediska naplnovani legislativy obou systemu, zejmena pro posuzovani energetickych narocnosti, potreb vody atd. musime napr naplnit usporna opatreni vzhledem k americkym (popr. britskym) normam, nebo funguje nejaky transcript na normy lokalni, ceske?

z tohoto hlediska se mi zda naplnovani americkych stavebnich norem jednodussi, je tomu skutecne tak?za odpoved predem dekuji.

s pranim pekneho dne



V současné době existuje ve světě celá řada certifikačních nástrojů a téměř v každém státě se používá odlišná hodnoticí metodika, v některých státech se používá dokonce více metodik certifikace, které si vzájemně konkurují nebo se doplňují (každá metodika se soustředí na jinou typologii budov). Situace je tedy poměrně nepřehledná a zatím nic příliš nenasvědčuje vůli ke sjednocení hodnoticích nástrojů.Příkladem používaných hodnoticích metodik v Evropě by mohl být BREEAM ve Velké Británii (British Research Establismnet), v USA vznikla metodika Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), která díky dobře zvládnuté propagační kampani získala většinu trhu ve Spojených státech a vedle toho se používá jako hlavní či alternativní systém hodnocení v dalších zemích po celém světě. V řadě států Evropy (včetně Česka) jsou budovy certifikované metodikou LEED (metodika se aplikuje v nelokalizované podobě, certifikace probíhá podle amerických norem).LEED je nástroj na hodnocení udržitelnosti komerčních budov, jedná se o systém bodování dle daných kritérií. LEED byl založen za účelem stanovení jednotného měřítka pro definici tzv. zelených budov a podpory integrovaného návrhu budov. LEED je zaměřen na hodnocení budov pro komerční využití, budov institucí, hotelů a obytných budov. Federální instituce General Service Administration (jeden z největších vlastníků nemovitostí v USA) požaduje, aby všechny nově stavěné budovy byly touto metodou hodnoceny a aby dosáhly alespoň hodnocení Silver (stříbrná). BREEAM je nástroj vyvíjený společností Building Research Establishment. BREEAM zahrnuje hodnocení spotřeby zdrojů, toků materiálů a energie, environmentálního zatížení, vliv na faunu a floru a lidské životní podmínky, a to na úrovni interního, lokálního a globálního prostředí.Hodnocená kritéria (Tabulka 4) jsou samostatně ohodnocena a po jejich sumarizaci (maximální počet bodů je 100) se budova klasifikuje ve stupnici „hodnocena“, „dobrá“, „velmi dobrá“ a „výborná“ a dle toho přiřazuje počet slunečnic .V Kanadě je paralelně vyvíjen nástroj BREEAM Green Leaf, který je velmi často srovnáván a konfrontován s americkým nástrojem LEED. Po vyhodnocení BREEAM Green Leaf označuje budovy 1 až 5ti zelenými listy (čím více, tím lepší).Pro Českou republiku byla ve spolupráci Fakulty stavební ČVUT a České společnost pro udržitelnou výstavbu budov - iiSBE Czech vyvinuta metodika SBToolCZ. Vychází z mezinárodní metodiky SBTool, která byla plně lokalizována pro české podmínky a je připravena k použití. SBtoolCZ je vytvořen tak, aby reflektoval regionální podmínky České republiky. Zároveň respektuje národní technické a právní předpisy, mezinárodní dokumenty a další (iiSBE, CEN/TC 350, Sustainable building alliance atd.). Hodnocení má čtyři stupně - zlatý certifikát, stříbrný certifikát, bronzový certifikát a certifikát.