Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.11 / dotaz č. 26940
Dobry den, zaciname stavet RD-drevostavbu a porad nemuzeme doresit otazku vytapeni a ohrevu TUV. Mame spocitanou TZ 16,4 kW, dum je velky (cca 320m2 uzitne plochy), v celem dome je navrzena teplovodni podlahovka a pocitame s venkovnim bazenem pro sezonni vyuziti. Mame 3 male deti, takze predpokladana spotreba TUV i energie (topime asi na 23-24C) je vyssi nez prumer. Puvodne jsme zvazovali variantu TC s vrty, ale odradily nas kalkulace vstupnich nakladu radove kolem 600.000 Kc a rozdil v provoznich nakladech pouze cca 9.000 Kc rocne v porovnani se vzduchovym TC, u ktereho by vstupni naklady byly radove 400.000 Kc. I to se nam ale zda hodne, a tak jsme zacali uvazovat o variante plyn. kondenzacni kotel a solar na ohrev TUV a bazenu. Zatim ale nemam zadne informace ohledne teto kombinace pro porovnani investicnich a provoznich nakladu, ve vypoctovych tabulkach lze spocitat pouze provozni naklady na kondenzacni kotel a nevim, jakou cast techto nakladu by usetril solar.
A posledni variantou je kombinace el. podlahovky a kotle se solarem pro TUV a bazen (pro tuto variantu hovori jednoznacne nejnizsi porizovaci naklady topneho systemu, ale zatim nevim presne kolik, teprve musime zadat poptavku a pak porovnat provozni narocnost, ktera naopak asi bude nejvyssi ze vsech uvazovanych systemu).
Docela se v tom placame a nejsme schopni se dobrat nejakeho kloudneho zaveru.
Muzete nekdo poradit? Predem diky.

Dobrý den,
Váš dotaz není vůbec jednoduchý a výše tepelné ztráty, jež uvádíte vyvolává také otázku zda je dům dostatečně zaizolovaný - zde bych možná doporučil konzultaci v našem pracovišti, neboť toto má významný vliv na volbu zdroje tepla. Rovněž také nepíšete jaká je dostupnost ZP (nutnost realizace přípojky apod.), což ekonomiku může také výrazně ovlivnit.
Co se týče provozních nákladů, pro rychlou orientaci bych Vám doporučil http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva , kde naleznete orientační porovnání dle zvoleného typu paliva/zdroje tepla. Orientačně bude potřeba tepla na vytápění a přípravu TUV ve Vašem domě cca 140 - 150 GJ/rok.
Odpověď rozhodně nemůže být jednoznačná, nejlépe pokud se domluvíte na osobní konzultaci u nás na Kladně, případně je možné i v pražské kanceláři.
Jan Kárník
tel. 603242125
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník* - EKIS Kladno
Téma:  Vytápění
tisk