Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.11 / dotaz č. 28312
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak mám vybrat kotel na biomasu a cenu instalace, když mám jedno podlažní bárák cca 30m dlouhý a 8m široý se 14 mistnostmi o průměrné rozloze jedné místnosti cca 20m2, kamené 1m široké stěny, 3m vysoký strop a do budoucna počítám s celkovím zateplením objektu odpovídající položce A.1 - Celkové zateplení s dosažením měrné roční potřeby tepla na vytápění max. 40 kWh/m2.V programu zelená úsporám.Nebo alespoň odkaz na výpočet ceny včetně realizace- podotýkám, že v baráku nikdy nebylo centrální topení, tudíž je zapotřebí, vše udělat nové. Děkuji
Dobrý den,
na Váš dotaz bez bližších podrobností a vzhledem k velikosti objektu nelze takto na dálku seriózně odpovědět. Spojte se s nějakým místním projektantem - topenářem, který vše posoudí na místě a zpracuje Vám přesný projekt včetně položkového rozpočtu. Bohužel, tato činnost nebude bezplatná. Seznam autorizovaných osob naleznete zde:
http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
kde si zvolte váš kraj či přímo okres a specializaci TE001 (technika prostředí staveb, vytápění a vzduchotechnika).

Optimální pro Vás by bylo instalovat nový zdroj vytápění až po zateplení, aby byl správně dimenzován k aktuální potřebě tepla. V případě, že potřebujete nejdříve řešit otázku zdroje tepla a otopné soustavy, tak doporučuji instalaci s akumulační nádrží, která může reflektovat požadavky na dodávku tepla ve stavu před zateplením a po zateplení. Samozřejmě, tato varianta bude investičně náročnější, ale konfortnější na provoz a bude lépe vužívat maximální účinnost kotle.

Projektant bude potřebovat ke své práci projektovou dokumentaci a dále budete muset upřesnit o jaký druh biomasy budete mít zájem.


M. Škopek
Odpovídá:  Ing. Martin Škopek* - EKIS Plzeň
Téma:  Vytápění
tisk