Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.8.11 / dotaz č. 28485
Dobrý den,chtěla bych poradit,jaký druh vytápění bytu je pro mě levnější.Byt je ve staré zástavbě,dům není zateplen, okna jsou plastová.Byt je nad sklepem,velikosti 1+1,cca 45m2.Vzhledem
k rozvodům elektřiny v domě,nelze zavést
nízký tarif (bylo by nutné předělat rozvody v celém domě).Doteď jsem topila elektr.přímotopy,což je velmi drahé a málo výkonné.Uvažuji buď o elektr.akumulačních kamnech nebo o vytápění plynem (gamaty).Nebo existuje ještě jiný druh vytápění,který by byl vhodný?A jaký je přibližně finanční rozdíl ve vytápění výše popsaného bytu mezi plynem a elektřinou?
Dobrý den,

z Vašeho dotazu úplně nevyplývají následující skutečnosti: a) z jakého důvodu nelze v domě zavést nízký tarif (když v současné době používáte el. přímotopy, které s nízkým tarifem pracují) a b) zda je do domu zavedený rozvod zemního plynu.
a) Pokud v současné době využíváte elektrické přímotopy bez zavedení výhodnější sazby pro přímotop a skutečně nelze provést změnu sazeb s využitím nízkého tarifu, může být stejný problém v případě instalace akumulačních kamen. Navíc zde může dojít k problému s parametry stávajících elektrických rozvodů, kdy akumulační kamna představují poměrně značný příkon oproti el. přímotopům (kratší časový úsek nabíjení).
b) Vzhledem k Vaší úvaze instalovat plynový zdroj tepla (gamaty), lze předpokládat, že do domu nebo jeho bezprostřední blízkosti je zaveden rozvod zemního plynu. V tomto případě je Vaše úvaha správná a lze doporučit přechod na vytápění zemním plynem. V současné době je cena při vytápění zemním plynem výhodnější, než při vytápění elektřinou. V případě instalace plynového zdroje předpokládejte vyšší náklady na jeho pořízení (realizace rozvodů zemního plynu, vlastní zdroj, odvod spalin, ...) a dodržení přísnějších bezpečnostních předpisů.
Obecně lze konstatovat, že vytápění zemním plynem bývá výhodnější, oproti elektrickým zdrojům tepla. Lze předpokládat, že tento poměr bude zachován i do budoucna.

Děkuji za Váš dotaz a jsem s pozdravem

Ing. Tomáš Müller
MARTIA a.s.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Müller* - EKIS Ústí nad Labem
Téma:  Vytápění
tisk