Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.11 / dotaz č. 29653
Pro vytápění domku plynem používám pokojový termostat a nevyhovuje mi. Je možné místo pokoj.termostatu využít termostatické radiát.hlavice, při topení plynovým kotlem turbo? Jak potom kotel funguje? Musel bych nechat odpojit jeho připojení na pokoj.termostat? Děkuji za odpověď
Vážený tazateli,
Regulace vytápění je technický problém, který se obvykle řeší "vícestupňově".
Např. vyhl. 194/2007Sb., která provádí zák. o hospodaření energiemi požaduje §6:

(1) Regulace vytápění bytových a nebytových budov se provádí

a) regulací parametrů teplonosné látky, zejména podle průběhu
klimatických podmínek nebo venkovní teploty vzduchu ve vztahu k vnitřní
teplotě vzduchu ve vytápěném prostoru nebo podle zátěže, pokud není
zajišťována již jejím výrobcem či distributorem, s výjimkou vytápění ze
zdrojů s násypnými kotli na tuhá paliva,

b) samostatnou automatickou regulací části vnitřního zařízení - zónová
regulace, pokud to vyžaduje situování budovy vzhledem ke světovým
stranám, odlišná tepelná akumulace nebo různý způsob využívání jejích
jednotlivých částí, zejména byty a nebytové prostory,

c) individuálním automatickým regulačním zařízením u jednotlivých
spotřebičů určených pro vytápění reagujícím na změny vnitřních
teplotních podmínek a výskyt tepelných zisků s výjimkou případů, kde je
to z technických nebo bezpečnostních důvodů neuskutečnitelné, zejména u
sálavého vytápění, teplovzdušného vytápění, vytápění ze zdrojů tepelné
energie s násypnými kotli na tuhá paliva,

d) regulací tlakové diference v odběrném tepelném zařízení, pokud to
vnitřní rozvod tepelné energie vybavený individuální regulací podle
písmene c) vyžaduje.

V podmínkách rodinného domu se t.zv. ekvitermní regulace podle bodu a) dělá méně často a většinou je řešeno vytápění celého domu podle termostatu v referenční místnosti např. v obývacím pokoji. Pokud je celý dům a jeho vytápění správně navrženo a prostory domu jsou podobne časově využívány může tento systém vyhovovat, ale to by asi byl opravdu ideální případ.

Daleko častější stav je že tato regulace funguje špatně, neboť vlivem časového užití prostor domu, požadavků na větrání, oslunění atd. jsou požadavky na topný výkon v průběhu dne v různých místnostech různé.

Z tohoto důvodu je jistě min. kombinace, která by mohla fungovat je regulace zdroje tepla podle vhodně vybrané (referenční) místnosti, kde je termostat, který spíná kotel a opatření dle c), což se nejčastěji řeší osazením termostatických regulačních ventilů na radiátorech.
Tedy dejme tomu, že kotel se spustí dle vhodné např. nejchladnější obytné místnosti, ve které je umístěn termostat kotle. Termostatické ventily v jednotlivých místnostech postupně reagují na dosažení teploty v místnostech a omezují průtok svými topnými tělesy a udržují cca nastavenou teplotu.
Nakonec např. vypne i termostat kotle a po chvíli se tento cyklus třeba opakuje.

Postupné uzavírání termostatických ventilů vede k tomu, že zdroj tepla by nemusel do systému již dávat takové množství nebo tlak topné vody jako na začátku. K tomu slouží požadavek dle d) a řeší se např. obtokem u kotle nastaveným na vhodný diferenční tlak nebo inteligentním čerpadlem s elektronickým řízením, které potřebný tlak do systému monitoruje a dle potřeby tlaku řídí plynule otáčky čerpadla.

Tímto jsem Vám chtěl vysvětlit, jak by se jednotlivé části měly chovat, a že každý tento prvek má nějaké poslání a pokud máte k dispozici jen část těchto opatření, budu celkový efekt nejspíše špatný.
U nových systémů např. s kondenzačními kotli se používá opatření dle a) c) d). To znamená( dle a) ), že se teplota topné vody do systému řídí dle venkovní teploty, takže pokud je venku např. -15°C dodává v případě potřeby kotel plný výkon a např. při +5°C , kdy je potřeba domu daleko menší prostřednictvím teploty topné vody výkon úměrně = ekvitermně sníží.
Použití termostatických ventilů je již dnes standard a asi není důvod o smyslu tohoto opatření přemýšlet, neboť při správném provedení může ušetřit i třeba 15% tepla (a nákladů) na vytápění.

Pokud byste chtěl tuto problematiku probrat osobně můžete mě navštívit v poradenském středisku EKIS V Liberci, palác Syner Rumunská 9, v Po a St od 13 do 17h.

Za Ekis Enviros Liberec Zdeněk Havlát

















Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec
Téma:  Vytápění
tisk