Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.13 / dotaz č. 43469
Dobrý den,
máme nový plynový kotel a žijeme ve dvoupatrovém cihlovém domě - nezatepleném. Je to dům v řadě, takže máme dvě zdi společné se sousedy. Můj dotaz se týká způsobu vytápění. Kotel je možné nastavit, aby topil např. po 2 hodinách a poté zase vypnul. Jaký způsob nastavení je nejekonomičtější, tak abychom udrželi teplotu 20 stupňu? Jsme doma stále s miminkem. Topit po jakých intervalech - krtáké/dlouhé? Děkuji. S pozdravem L
Dobrý den

Nejekonomičtější způsob vytápění je kotel napojit na prostorový programovatelný termostat, který bude automaticky udržovat Vámi nastavenou teplotu v referenční místnosti (např. obývací pokoj) a zároveň řídit provoz kotle (vypnuto zapnuto). Navrhoval bych bezdrátové provedení, kde odpadá tažení vodičů od termostatu ke kotli. Zařízení se skládá z přijímače, který je umístěn vedle kotle a vysílače (prostorový termostat), který je umístěn v referenční místnosti a je přenosný. Zařízení, které si případně pořídíte by mělo mít tyto vlastnosti:
a) dosah vysilače 35 a více metrů
b) týdenní program
c) šest teplotních změn během dne
d) programování po dnech
e) možnost krátkodobé změny teploty
f) manuální režim
g) nezámrzný režim +3°C
h) funkci pro otestování správného zapojení
i) automatická změna letní/zimní čas
j) ceny prostorových bezdrátových termostatů se pohybují v rozmezí 2000 až 3000 Kč s DPH.
Typ bezdrátového termostatu je nutné zvolit podle typu kotle.
Pro zvýšení ekonomiky vytápění celého objektu doporučuji na otopná tělesa instalovat termostatické ventily (pokud již nejsou instalovány) kromě referenční místnosti.

S pozdravem,
Otakar Slezák
Odpovídá:  Otakar Slezák* - EKIS Olomouc Slezák
Téma:  Plyn
tisk