Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.9.16 / dotaz č. 71953
Milé dámy/vážení pánové,
vzhledem k tomu, že se mi nedaří najít uspokojivá odpověď hledáním v právních aktech a komentářích, poprosím o informaci, zda existuje pro SVJ zákonná povinnost náklady na SUV rozdělovat pomocí bytových (=podružných) vodoměrů. V případě mého dotazu jde o SVJ s 29 jednotkami, jehož výbor odmítá instalaci vodoměrů SV s odůvodněním, že s instalací by souhlasila pouze menšina vlastníků jednotek, a nadále používá rozúčtování pouze dle počtu přihlášených osob.
Předem velice děkuji za váš názor a přeji pěkný den.
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.

Zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů stanovuje v § 7, odst. (4) písmeno g) povinnost vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

Prováděcím předpisem je pak Vyhláška č. 194/2007 Sb., která v § 7a popisuje, jakým způsobem se má měření provádět.

Ze zákona podle našeho názoru vyplývá povinnost provádět měření spotřeby tepelné energie na přípravu teplé vody, která se provádí prostřednictvím vodoměrů. Uživatelům bytů pak zákon stanovuje povinnost tuto instalaci umožnit.

Stanovisko Ministerstva průmyslu a obchodu k této problematice lze nalézt zde: https://www.mpo.cz/dokument150230.html

Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA
Téma:  Legislativa
tisk