Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.7.22 / dotaz č. 140725
Dobrý den,
mám dotaz ohledně dálkových měřidel tepla, které musí být nainstalovány v bytových domech, kde se teplo rozúčtovává.
Jsme SVJ s 13 bytovými jednotkami a společnou plynovou kotelnou, avšak v několika bytech je zavedeno podlahové topení. Žádná firma není schopna nám poradit, jakým způsobem provést měření a rozúčtování nákladů na teplo z důvodu, že nelze kombinovat různé druhy indikátorů, popřípadě měřidel na jednom zdroji.

V příslušné vyhlášce jsem nenašla odpověď, jak v takovém případě postupovat. Lze dále rozúčtovávat teplo podle podlahové plochy nebo jaký je postup?

Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den,

na tento dotaz není zcela jednoduchá ani jednoznačná odpověď. I z toho důvodu, že legislativa toto zatím, pokud je nám známo, přímo neřeší. Pouze přes podlahové plochy, viz Vyhláška č. 269/2015 Sb. (která je novelou vyhlášky 372/2001 Sb.) A také zejména proto, že neznáme přesné rozmístění rozvodů tepla do jednotlivých bytových jednotek (např. má každý byt samostatnou větev? Suterén, počet pater, rozmístění bytových jednotek? apod.). Lze využít 2 typy řešení:

1) přepočet spotřeby pro jednotlivé byty podle podlahové plochy a umístění jednotlivých bytů (přízemí, podkroví, boční byty apod.). Detailní zpasob rozúčtování je nutné odsouhlasit v rámci SVJ, ideálně v tomto případě s využitím právní pomoci aby v budoucnu nemohlo docházet k rozporům. Jedná se o levnější a relativně jednodušší řešení, ovšem méně přesné a záleží na dohodě vlastníků.

2) přímé měření kalorimetry pro každou bytovou jednotku zvlášť. Jeden kalorimetr vyjde cenově na cca 6-7 tis. Kč + DPH. K tomu nutno počítat s prací a materiálem potřebným pro instalaci. Cena práce a rozvodů se odvíjí od stávajícího stavu rozvodů (můře být od cca 5 tis. Kč za byt a vyšplhat se i nad 20 tis. Kč). Přesné a ověřitelné měření, ovšem sstále je nutné započítat koeficient umístění jednotlivých bytů (jak se běžně počítá u měření odporově na jednotlivých radiátorech u standardních bytů.

Pro tento nestandardní typ rozvodů se doporučuje zpracovat projekt se zkušeným projektantem.

Související legislativa: Vyhláška č. 269/2015 Sb.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Radim Paluška* - EKIS Ostrava Ing. Sýkora tisk