Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.22 / dotaz č. 144204
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat ohledně zpracování průkazu energetické náročnosti budovy. Mám zpracovávat průkaz na rodinný dům, kterému bylo schváleno stavební povolení v roce 2012 (žádost na stavební povolení bylo cca v roce 2011). U Objektu došlo k nějakým změnám a podává se dokumentace se změnou stavby před dokončením. Od stavebního úřadu je k této dokumentaci vyžadován průkaz.
Jestli se nemýlím, pro rok 2009-2012 byl vyžadován průkaz pouze pro objekty s plochou od 1000m2 (není tento případ), takže při podání žádosti o schválení dokumentace pro stavební povolení nebyl průkaz součástí. Samozřejmě, když zhotovím průkaz dle nové vyhlášky 264/2020 o energetické náročnosti budov, tak objekt nevyhoví. Dle mého je rozumné zpracovat průkaz dle nové vyhlášky s tím, že není nutné splnit požadavky na novou budovu. (Osobně si myslím, že průkaz by neměl být vyžadován...).
Dobrý den,

děkuji za dotaz. Máte pravdu, při podání žádosti o stavební povolení se vyžaduje plnění v té době platných požadavků. Zpracování nového průkazu en. náročnosti (PENB) se nyní vyžaduje při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov. Průkaz platí 10 let ode dne jeho vyhotovení nebo do provedení větší změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován, anebo do provedení změny způsobu vytápění, chlazení nebo přípravy teplé vody v této budově. Jak dále uvádíte, na stavbě došlo před jejím dokončením ke změnám a investor žádá stavební úřad o povolení změny stavby před jejím dokončením. Rozsah změn a jejich povahu posoudí stavební úřad, který také nemusí změnu povolit. K posouzení je třeba předložit aktualizovanou projektovou dokumentaci s návrhem změn, v určitých případech mohou být vyžadována nová stanoviska úřadů, povolení apod. Nový stav tedy podléhá plnění současných požadavků. Pokud by investor o změnu stavby nežádal, stavební úřad by průkaz nevyžadoval.

Hezký den přeje
Miroslav Misař