Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.2.23 / dotaz č. 154293
Dobrý den,

stavíme dům a v původním projektu máme vytápění řešeno plynovým kondenzačním kotlem v kombinaci s teplovodním výměníkem u krbu v obýváku. Po tom, co se během loňského roku odehrálo na trhu s plynem jsme byli skoro rozhodnutí, že nakonec využijeme spíše změnu projektu a necháme si nainstalovat tepelné čerpadlo. Nyní, po roce, už to vypadá, že se trh s plynem stabilizoval a cena šla opět dolů. Vzhledem k velkému rozdílu v pořizovací ceně nového zařízení (plyn. kotel/tepelné čerpadlo) uvažujeme znovu nad variantou plynového kondenzačního kotle. Všechny argumenty hrají pro plyn, ale pořád je tu trošku obava z toho, zda se situace nemůže v blízké době opakovat a zda je tedy rozumné kondenzační kotel opravdu pořizovat... Mohla bych znát Váš názor na ideální způsob vytápění a ohřevu teplé vody za současných okolností?

Děkuji a přeji krásný den
Dobrý den,
tato problematika je samozřejmě velice rozsáhlá, ale na základě poskytnutých informací myslím, že uvažujete správně. Před několika lety jsme počítali ekonomické optimalizace na horizont 20 - 30 let (kdy se uvažuje nějaká reinvestice z důvodu technického i morálního zastarání systému) a varianty s vytápěním TČ a s vytápěním plynovým kondenzačním kotlem nám vycházely srovnatelně. Tedy každá má varianta má své výhody a nevýhody. Např. zmiňujete že investice do TČ jsou mnohem vyšší než do plny. kotel, což je určitě pravda, ale na druhou stranu budou roční náklady o něco vyšší (např. nemůžete mít nízký tarif na celou spotřebu v RD - tato výhoda teď není výrazná). Tyto podrobné propočty, ale mají jednu velkou nevýhodu a to množství vstupních proměnných dat, což je právě v této době krásně vidět. Do výpočtu vstupují investiční náklady, ceny energií, poměr toho jak moc budete topit krbem, jaké budou reinvestice apod. Můžete udělat přesné výpočty s horizontem 30ti let, ale pak přijde takový rok, jako loni a je všechno jinak.
Ve vašem případě bych tedy nechal plyn. kotel s nějakou možností rekonstrukce do budoucna. Krb je určitě dobrá volba právě pro možnost snížit závislost na ZP.
Připomínám, že cena zastropovaného zemního plynu je 3,5 Kč/kWh a cena zastropované elektrické energie je 7,2 Kč/kWh
Více také vyčtete z vašeho PENB.
Doporučené odkazy:
https://kalkulator.tzb-info.cz/
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info