Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.24 / dotaz č. 182094
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na možnost využití dotace Oprav dům po babičce.
Na pozemku stál starý RD, který se kompletně zdemoloval (rok 2021) na jeho místě stavím nový RD a pochopil jsem, ze mohu zkusit využít dotaci Oprav…Pozemek jsem podělil. Na dotaci pro novostavby RD nedosáhnu dům není pasiv.
Využil bych kompletní zateplení + destovka.
Stavba už je cca v polovině.
A chci se zeptat , jak se řeší Enex cislo respek. Průkaz původního domu. Pro nový dům mám energeticky štítek a enex cislo bych nechal zpracovat.
Děkuji za odpověď

Odpověď na dotaz č. 182094 je následující:
Tento dotační titul obsluhuje Státní fond životního prostředí se sídlem v Praze (dále Státní fond).
A nyní blíže k řešení Vašeho zadání. Dotaci na Vámi popisovaná úsporná opatření v rámci programu „Oprav dům po babičce“ zahrnuje celkem tyto skupiny podporovaných opatření:
• oblast A: zateplení
• oblast C: zdroje energie (včetně dešťovky)
• oblast D: adaptační a mitigační opatření
• Bonusy

1: oblast A: zateplení – má následující technické podmínky – dotační kritéria (dle Závazných pokynů):
- Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy (uváděno v jednotkách W/m2,K): max. 0,70 – násobek hodnoty referenční dle vyhlášky č. 264/2020Sb.
- Hodnoty součinitele prostupu tepla jednotlivých neprůsvitných konstrukcí obálky budovy: nutno splnit požadavky vyhl. č. 264/2020Sb. a ČSN 73 0540-2
- Hodnoty součinitele prostupu tepla jednotlivých otvorových výplní na obálce budovy: nutno splnit požadavky vyhl. č. 264/2020Sb. a ČSN 73 0540-2
- Procentní snížení průměrného součinitele prostupu tepla: min. o 20,0 %
- Snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy v MWh/rok : min. o 30,0 %
- Snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy v MWh/rok : min. o 10,0 %
Výše podpory v oblasti A: se získá ze spočítané plochy vyměňovaných ( zateplovaných) konstrukcí vynásobené sazbou za metr čtvereční. Tato sazba je stanovena Státním fondem pro každou skupinu zvlášť. Z tohoto důvodu nejsem bez bližšího výpočtu energetické náročnosti Vašeho domu schopen stanovit výši dotace. Tabulky hodnot podpor v Kč/m2 plochy jsou uvedeny na straně 10 Závazných pokynů.
Prokázání posledních tří výše jmenovaných podmínek se proveden na základě vypočtených hodnot v rámci PENBů v novém stavu a ve stávajícím (původním) stavu. Oba PENBy musí být zpracovány dle vyhlášky č. 264/2020Sb.
Moje praktické zkušenosti jsou následující: nejpřísnějším dotačním kritériem je dosažení hodnoty
průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy. Splnění tohoto kritéria se prokáže na základě Průkazu energetické náročnosti budovy, a to pro budovu v novém stavu (dále jen PENB) dle vyhlášky č. 264/2020Sb.
Uvedu praktický příklad: představme si samostatně stojící přízemní (resp. jednopodlažní) nepodsklepený rodinný dům, jehož obálka budovy je složena z těchto obvodových konstrukcí obálky budovy: obvodové neprůsvitné zdi včetně otvorových výplní, podlaha přilehlá k zemině, a strop pod půdou. Aby bylo možno dosáhnout splnění dotačního kritéria průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy v novém stavu (tj. max.70,0 % hodnoty referenční dle vyhlášky č. 264/2020Sb.), tak bude nutno kvalitně zateplit všechny obvodové konstrukce obálky budovy (tj. včetně totální rekonstrukce podlahy přilehlé k zemině ) ! Dále bude samozřejmě nutné vyměnit všechny otvorové výplně na obálce budovy.
Pokud se výše popsanou podmínku podaří splnit, tak splnění dalších technických dotačních kritérií není již zdaleka takový problém. Pokud si představíme, že v tomto rodinném domě žije např. mladá rodina se dvěma malými dětmi, tak využití dotačního programu „Oprav dům po babičce“ je fakticky nemožné. Provedení takové totální rekonstrukce tohoto rodinného domu za obydlení si nedovedu prakticky představit.

2: oblast C: Zdroje energie – má následující technické podmínky – dotační kritéria (dle Závazných pokynů):
Základní podmínka: podporu v této oblasti lze poskytnout pouze v kombinaci s oblastí podpory A (tj se zateplením) !

Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění a ohřev teplé vody, a jeho zapojení do otopné soustavy. Zdroje tepla mohou být následující (viz. tabulka 1 na straně 8):
a) Výměna zdrojů tepla
- Kotel na biomasu, včetně akumulační nádrže nebo kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva
- Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a sezónním zásobníkem pelet
- Lokální zdroj tepla na biomasu
- Tepelné čerpadlo vzduch – vzduch pro vytápění a pro ohřev teplé vody
- Tepelné čerpadlo vzduch – voda pro vytápění a pro ohřev teplé vody
- Tepelné čerpadlo země – voda pro vytápění a pro ohřev teplé vody, včetně zemního kolektoru
- Napojení na soustavu SZT
b) Příprava teplé vody:
- solární termický ohřev teplé vody s plochou apertury panelů min. 1,80 m2
- solární termický ohřev teplé vody s přitápěním s plochou apertury panelů min. 3,60 m2
- solární fotovoltaický ohřev vody o minimálním instalovaném výkonu 1,50 kW
c) Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie
d)Systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla
e) Centrální systém pro využití tepla z odpadní vody
f) Decentrální systém pro využití tepla z odpadní vody

Výše podpory:
Maximální celková výše podpory na opatření provedená na jednom rodinném domě v oblasti podpory A, je omezena na 1 000 000 Kč v této výzvě programu. Do limitu se nezapočítávají případné bonusy .
Maximální výše podpory se stanoví jako součet podpory na jednotlivé konstrukce obálky budovy, na kterých je prováděno opatření dle energetického hodnocení a základní podpory, která zohledňuje například náklady na přípravu odborného posudku, statické a jiné průzkumy, odborný technický dozor. Jednotkovou výši podpory stanovuje tabulka 2. Nárok na podporu nevzniká, pokud pro daný typ konstrukce, či její významnou část, nelze doložit přímé realizační výdaje na provedení opatření.

Základní podpora na vypracování projektové dokumentace a energetického posouzení (včetně PENBů) činí 50 000,- Kč.
Oba dva dokumenty (projekt i odborný posudek) musí být ve shodě jeden z druhým. Nelze dodat projekt, který bude obsahovat něco jiného, než co je spočítáno v odborném posudku. Státní fond provádí kontrolu této shody a případný nesoulad vytýká a žádá nápravu.

Doporučoval bych Vám následující postup:
1. Najděte si platnou stavební dokumentaci Vašeho rodinného domu nejméně v rozsahu půdorysy všech pater (včetně sklepa, máte-li dům podsklepen), řezy se skladbami konstrukcí (podlahy, stropy, střechy), pohledy. Dále si sepište, jaké změny od postavení jste na domu provedl, např. přiteplení stropu foukanou izolací, výměna elektrokotle za tepelné čerpadlo vzduch-voda, atd. Sepište si, jaké technologie máte na domě instalovány (především zdroj tepla pro topení a ohřev teplé vody, nucené větrání s rekuperací, fotovoltaika, solární systémy, atd).
2. Oslovte energetického specialisty, který Vám zpracuje odborný posudek. Seznam energetických specialistů najdete na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu https://www.mpo-enex.cz/experti/ . Domluvte se specialistou, že nejdřív potřebujete provést výpočet, zda-li na dotaci dosáhnete (zda splníte všechna výše uvedená kritéria, zejména v oblasti A). Specialista by s tímto neměl mít problém. V případě, že zjistíte, že na dotaci nedosáhnete nebo že získaná částka by byla malá a Vám by se to nevyplatilo, pak můžete spolupráci ukončit v tomto kroku a zaplatit pouze provedenou práci, nebo jít do jiného dotačního programu (např. NZÚ).
3. Najděte si autorizovaného projektanta, který Vám zpracuje stavební projekt.
4. Dále si sežeňte veškeré ostatní dokumenty, které jsou potřebné pro podání žádosti (dostupné na stránkách SFŽP).
5. Zajistěte si elektronickou identitu občana. Žádost budete podávat a veškerou komunikaci se Státním fondem vést elektronicky v systému AIS SFŽP ČR.
6. Dále se řiďte pokyny ze systému AIS SFŽP ČR.

Další možnost dotace:
Pro nízkopříjmové občany je možnost využít nový dotační program s názvem „Nová zelená úsporám Light“ (dále jen NZÚ Light). Tento program je určen pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu, nebo trvale obývané rekreační stavby, kteří splňují jeden ze dvou požadavků:
• pro vlastníky, kde všichni členové domácnosti příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně,
• nebo pro ty vlastníky, kteří v období od 12. 9. 2022 pobírali příspěvek na bydlení
Dříve, než podáte žádost:
• pořiďte si fotografie míst, která budete chtít změnit – původní okna, dveře, nezaizolovanou střechu apod. Tuto fotodokumentaci pak přiložíte k žádosti.
• dále budete potřebovat Odborný posudek navrhovaných opatření, který vám zdarma vypracují zástupci Místních akčních skupin nebo EKIS a m-EKIS.
• připravte si jakýkoliv doklad potvrzující vlastnictví bankovního účtu – může to být třeba poslední výpis z účtu, na kterém bude uvedeno vaše jméno, nebo smlouva s bankou o zřízení bankovního účtu.
K žádosti budete též potřebovat potvrzení prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení.

K prokázání požadovaných hodnot součinitele prostupu tepla u vyměňovaných oken a dveří: v tomto případě před objednáním výroby, dodávky a montáže nových otvorových výplní doporučuji dodržení řádné garance tepelně – technických vlastností oken a dveří ze strany montážní firmy. Montážní firma musí dodat veškeré podklady, kterými budete po realizaci opatření prokazovat poskytovateli dotace splnění požadavků dotačního programu.