Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.24 / dotaz č. 185709
Dobrý den, jaký zdroj tepla navrhujete? RD stáří cca 80 roků, rekonstrukce 1988 - 1990, nezateplený, síla zdí 30 - 45 cm, plastová okna dvojskla. Zdroj tepla hlavní - plyn. kotel Destila 18 kW, stáří 32 roků, vedlejší zdroj kotel na dřevo 18 kW, ohřev TUV pomocí FVE 2 kwp - ostrovní systém asi 8 měsíců v roce. Letos bychom chtěli vyměnit tepelný zdroj. Na TČ je v síti podle RZ nedostatečná kapacita (konec trasy) . Má cenu vůbec jít do něčeho, když by se podle ekoteroristů mělo všechno zakázat ?
Vážený pane,

v podstatě jste si odpověděl sám. Tepelné čerpadlo Vám vlivem nedostatečné kapacitě distribuční sítě nepovolí. Návratnost FVE se v současné době včetně využití dotace dostala cca 7 let, ode dneška se však výše dotace snižuje a podmínky pro její udělení se zpřísňují.

Bohužel lze velmi obtížně predikovat nárůsty a poklesy cen jednotlivých druhů energií.
Sice existují nástiny vývoje energetiky jak v EU tak v ČR (např. Státní energetická koncepce ČR, v těchto dnech schvalovaná, která preferuje elektrickou energii), ale cenovou politiku paliv pro nejbližší období to příliš neovlivňuje. Z druhé strany existují i oficiální informace např.: „Německé pojišťovny rozhodli opravit NORDSTREAM plynovod“. Jsou to novinářské „kachny“? Nikdo neví.

V současné době pro aktuální pokles ceny zemního plynu a nárůstu distribučních poplatku za elektrickou energii jsme v situaci, kdy je zemní plyn téměř 4x levnější než elektrická energie (v přepočtu na výhřevnost). Cena je dána trhem a změnit ji lze pouze extrémním zdaněním cen zemního plynu, na kterou se dle mého názoru nenajde v nejbližších letech politická vůle.

Za mne bych pokračoval tedy následujícím způsobem:
1. Finance bych použil na snížení tepelných ztrát objektu (zateplení fasády, střechy (půdy), výměnu oken (pokud jsou z roku 1990, tak tepelně technické vlastnosti neodpovídají dnešním požadavkům – kdy byla měněna neuvádíte)
2. Jako zdroj bych si osadil nový plynový kondenzační kotel (běžně jsou na trhu kotle s výkonem kolem 20 kW), TUV bych nechal v ostrovním provozu FVE a pokud máte k dispozici dřevo, tak bych zachoval vedlejší kotel na dřevo (neznám však jeho stav ani nevím jakou emisní třídu splňuje.
3. Na tepelné čerpadlo bych se soustředil až ve chvíli komplexního zateplení domu (osazení TČ nevidím v případě nezatepleného domu a doplňkového zdroje na dřevo jako optimální).
4. Další rozhodnutí bych učinil tak za 10let (lépe 15-20 let), kdy bude již více informací o vývoji cen, posílení distribuční soustavy elektro atd.