Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.12 / dotaz č. 31162
Dobrý den,
společnost dosáhla roční spotřebu ( v roce 2011) energií 39 066,9 GJ, a proto se na ni vztahuje povinnost zpracovat energetický audit. Jaké jsou lhůty pro splnění této povinnosti??? A kde je takto uvedeno?? Děkuji moc za odpověď.

Vážená paní,
povinnost nechat zpracovat energetický audit je uvedena v zákoně č. 406/2000 Sb. (o hospodaření energií), §9. Povinnost pro fyzické a právnické osoby platí, pokud jejich roční spotřeba energií přesáhne 35 tis. GJ. To je uvedeno ve vyhl. 213/2001.
V zákoně se uvádí, že povinnost zpracovat audit je do 4 let od nabytí účinnosti zákona, tj. do 1. ledna 2005. Viz § 14 zákona.
Zákon nijak neřeší jak postupovat v případě, že povinnost audit zpracovat vznikla po tomto datu.
Nicméně za nedodržení této povinnosti zpracovat en. audit vám může Státní energetická inspekce (SEI) udělit pokutu až 100 tis. Kč. (viz § 12a, odst. 6)
Doporučil bych vám obrátit se na oblastní inspektorát SEI, ve vašem případě: SEI - územní inspektorát pro Středočeský kraj, Legerova 49, 120 00 Praha 2, tel. 221 102 111 (e-mail neuvádí).
a vyžádat si jejich stanovisko.
Lze předpokládat, že povinnost zpracovat en. audit byste měli splnit do 4 let, stejně jako subjekty pro které povinnost vznikla ve chvíli, kdy zákon vstoupil v platnost. Nicméně zákon může vykládat jen soud; ani SEI není oprávněna zákon vykládat.
Můžete také zkusit využít ustanovení zákona, že vaše odpovědnost za správní delikt (tj. nezpracování auditu) zaniká po 2 letech, kdy byl spáchán (viz § 12b). Zejména pokud předpokládáte, že v dalších letech bude vaše spotřeba nižší a tím pádem nebudete již mít povinnost audit zpracovat.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk