Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.12 / dotaz č. 33789
obracím se na Vás s dotazem, zda nám může být Vaše konzultační místo nápomocno v oblasti, a to dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, kdy bude nutné od roku 2013 označit (opatřit) nemovitost energetickým štítkem, když ji budeme chtít prodat nebo pronajmout. Jako předsedu samosprávy části panelového domu mě zajímá, jak nejlépe a nejefektivněni tomuto dostát. Záležitost prodeje či pronájmu má totiž několik variant: 1) byt je družstevní a dochází k převodu členských práv, 2) byt je v osobním vlastnictví a prodává se novému vlastníkovi, 3) byt je v osobním vlastnictví a je pronajímán. Vždy je vlastníkem objektu budovy stavební bytové družstvo, protože zatím ze zákona nevzniklo v našem panelovém domě SVJ. Je nutné opatřit energetickým štítkem celou budovu, tj. z peněz všech nebo si energetický štítek mají povinnost pořídit jen ti, kdo mají záměr prodat či pronajmout, tj. platí si každý sám a ostatní družstevníci či vlastníci bytů mohou být v klidu.

Dobrý den,
ve svém dotazu správně uvádíte, že očekávaná povinnost vyplyne ze zákona č. 406/2000 Sb. v aktuálním znění. Z tohoto pohledu je Váš dotaz předčasný, neboť zásadní novela zmíněného zákona je v současné době teprve na plánovaném programu aktuálně probíhající schůze poslanecké Sněmovny ve třetím čtení. Vládní návrh novely včetně průběhu projednávání můžete najít na www.psp.cz ve sněmovním tisku č. 622/0 a seznam pozměňovacích návrhů ve sněmovním tisku č. 622/3. Dokud konečné znění novely zákona nebude úspěšně projednáno a neprojde následně úspěšně Senátem a schválením prezidenta republiky, bylo by předčasné jakékoliv vyhodnocování povinností vlastníků budov vyplývajících z §7a (v číslování novely).
Kromě toho je připravována i novela prováděcí vyhlášky č. 148/2007 Sb.
Nezávisle na konečném znění výše uvedených dokumentů zůstanou v platnosti průkazy energetické náročnosti budov zpracované podle stávající legislativy. Tyto průkazy mají již zpracovány např. bytové domy využívající dotační program Nový Panel a budovy, na nichž byla provedena větší změna dokončené stavby ve smyslu §2 odst. q stávajícího znění zákona č. 406/2000 Sb. nebo nově postavené, u nichž stavební řízení proběhlo po 1.1.2009. Průkaz vystavený pro budovu je použitelný pro jednotlivé bytové jednotky.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský