Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.12 / dotaz č. 35126
Dobrý den,
Obracím se na Vás s prosbou o vysvětlení ohledně Inspekcí klimatizací dle Zák.
406/2000 a vyhl. 277/2007. Zdvořile prosím o odpověď na tyto dotazy:

1. Zda hranicí výkonu 12kW pro hodnocení zařízení dle těchto předpisů se rozumí jmenovitý chladící výkon, nebo jmenovitý příkon (Dle evropské směrnice kterou zákon implementoval je to jmenovitý tepelný chladící výkon udaný výrobcem, shodně dle zákonů SR také chladící výkon).
Jak je toto míněno u centrálního zdroje chladu – chladící jednotka která chladí vodu pro VZT a FCU jednotky, a jak je to míněno v případě více oddělených zařízení např. VRV klimatizace s chladivem, nebo VZT chlazená výparníkem s venkovní kompresorovou jednotkou.

2. Jaká zařízení vlastně do hodnocení spadají, nebo resp. za jakých podmínek? Vyskytují se vesměs takto:
a) Chlazené VZT jednotky připojené na chlazenou vodu od chladící jednotky.
b) Zařízení VZT s ohřevem a chlazením přímým výparníkem.
c) Rozvod chlazení s jednotkami FCU připojených na vodu od chladící jednotky (větrání okny nebo VZT)
d) Systémy split nebo VRV, (větrání okny nebo VZT).

3. Termín, do kdy musí být tato inspekce nejpozději provedena, pokud jsou zařízení uvedena do provozu před 1.1.2009. Vychází mě to do 1.1.2013.


Děkuji za Vaše odpovědi.
Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.

ad 1/: Podle zákona (č. 406/2000 sb.) jde o příkon, viz definice: "jmenovitým chladicím výkonem klimatizačního systému (se rozumí) jmenovitý příkon pohonu zdroje chladu udaný výrobcem," (viz §2 odst. l). Fyzikálně je to samozřejmě nesmysl. Nicméně pokud jde o zákonem stanovenou povinnost kontroly, pak se stačí podívat na štítek daného zařízení. Je-li zde uvedený příkon chladicí jednotky více než 12 kW, pak se na zařízení vztahuje povinná kontrola.
U centrálního zdroje chladu jde opět o příkon centrálního zdroje - nezáleží na skutečném chladicím výkonu jednotlivých připojených FCU nevo VZT jednotk. Dle zákona totiž platí: "klimatizačním systémem (se rozumí) soubor všech zařízení a prvků na úpravu vnitřního prostředí spojené s ohřevem, chlazením, zvlhčováním a filtrací vzduchu, které jsou součástí stavby" (viz §2 odst. h). Nerozhodují tedy jednotlivé části.

ad 2a/ rozhodující je příkon centrálního zdroje chladu (bez oběhových čerpadel aj.)
ad 2b/ rozhodující je příkon chladicí části VZT sestavy
ad 2c/ rozhodující je příkon centrálního zdroje chladu, nezáleží na chladicím výkonu jednotlivých FCU
ad 2d/ rozhodující je příkon venkovní části split jednotky (resp. kompresoru)

ad 3/ Zákon nestanoví termín, do kdy musí kontrola proběhnout. Stanoví, že kontrola musí proběhnout každé 4 roky. Z toho se dá usuzovat, že pro zařízení uvedená do provozu před nabytím platnosti zákona (1.1.2009) je třeba provést kontrolu nejpozději do 1.1.2013.

Na závěr bychom rádi zdůraznili, že vykládat zákony je oprávněn pouze soud. Ani ministerstvo, ani SEI nebo kdokoli jiný. Výše uvedený výklad tedy říká, jak zákon chápeme my. Také upozorňujeme, že kontrolovat chladicí zařízení je v zájmu provozovatele.

Přejeme hodně úspěchů!
J,. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk