Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.13 / dotaz č. 38000
Dobrý den,
město je vlastníkem jednoho bytů o výměře cca 55 m2 v panelovém domě a připravuje prodej tohoto bytu stávajícímu nájemci. SVJ průkaz energetické náročnosti zpracován nemá. Musí si město nechat energetický průkaz zpracovat? Lze ho nahradit vyúčtováním za poslední tři roky? Přitom odběratelem el. energie a plynu je přímo nájemce, takže město k těmto dokumentům nemá přímý přístup a kupující (nájemce) své účty musí znát daleko lépe než my.
Dobrý den,
máte pravdu, v tomto případě dochází ke kuriózní situaci. Pokud se tedy budeme opírat o zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění (dále jen zákon), pak dle §7a odst. (7) zákona vlastník jednotky písemně požádá o vydání průkazu, např. tedy SVJ. Pokud mu na toto písemné vyžádání průkaz předán nebude (je ve zpracování, nebo bude teprve zadán), pak tedy ke smlouvě o prodeji doloží zmiňované faktury za poslední tři roky za energie, které jsou v jednotce spotřebovávány.
Možné řešení vašeho případu:
- pokusit se domluvit s SVJ, tedy aby si nechali zpracovat PENB už nyní. Povinnosti se nevyhnou a naopak už budou mít průkaz zpracovaný, jeho platnost je 10 let nebo do větší změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován,
- druhou alternativou je dohoda mezi městem a budoucím kupujícím, aby „si“ dodal spotřeby za poslední tři roky (pokud je má archivované). „Zapůjčí vám je a vy mu je zase při podpisu smlouvy o koupi jednotky předáte zpět“,
- V § 12b zákona jsou uvedena Společná ustanovení ke správním deliktům. Zde existují možnosti obrany, např. i proti případným patovým situacím. Jejich řešením je pověřena Státní energetická inspekci (SEI). Pokud nevyjde ani jedna z uvedených variant, doporučuji se obrátit na SEI o vyjádření, jak tuto patovou situaci řešit.
S pozdravem R. Bura