Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.13 / dotaz č. 40708
Dobrý den,
mám dotaz ohledně PENB. V případě, že cena za vyhotovení energetického auditu (PENB)přesáhne částku 60 tis. Kč, lze tento finanční výdej posuzovat jako dlouhodobý nehmotný majetek, tj. investici, která zhodnocuje budovu (tj. technické zhodnocení, které se přičítá v účetnictví k hodnotě budovy SÚ 021). Např. projektová dokumentace také vstupuje do celkové ceny díla, při rekonstrukci budovy a o tuto částku na PD je povýšena hodnota budovy. Nebo se naopak jedná o službu,která je vždy pouze nákladem (např. jako revize budov).

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

Tato otázka by měla být položena především některému daňovámu poradci či účetnímu auditorovi, nicméně po prověření zákona o dani z příjmu a publikace Hmotný a nehmotný majetek v praxi (vydavatelství ANAG 2011) jsme nalezli vyjádření podle vyhl. 500 až 504/2002 Sb. a 410/2009 Sb. k vymezení nehmotného majetku a jeho odpisování:
Dle citace z této publikace nelze za nehmotný majetek považovat znalecké posudky, průzkumy trhu, studie, drobné projekty, plány rozvoje, návrhy propag. akcí, certifikace, technické a energetické audity. Tyto položky se účetně promítají přímo do nákladů.