Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.13 / dotaz č. 40930
Dobrý den,prodáváme domek a nevím,zdali musím nechat udělat energetický štítek.Domek je z dvacátých let minulého století,s lokálním topením v každé místnosti a v zanedbaném stavu.Minimálně 7 let v něm trvale nikdo nebydlí,budoucí majitel ho chce zrekonstruovat a používat k rekreaci.Na katastru nemovitostí mi řekli,že žádný štítek nechtějí,finanční ůřad taky ne a notář, který sepisuje kupní smlouvu mi řekl,že pokud kupující štítek nebude vyžadovat,tak být nemusí.Tak co mám dělat?Pro mne to budou pouze vyhozené peníze(5 až 20.000,-Kč),nehledě k tomu,že nový majitel,až domek zrekonstruje,musí ke stavebním plánkům doldžit nový energetický štítek?Koukám,že páni v Bruselu a naše vláda vymyslely další způsob,jak vytahat z občanů další peníze.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

zákon č. 406/2000 Sb. v aktuálním znění v §7a odst. 5 uvádí, pro které budovy nemusí vlastníci zpracovávat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) nesprávně nazývaný jako energetický štítek. Mezi nimi jsou stavby pro rodinnou rekreaci a z toho vyplývá, že nový majitel, nebude PENB pro stavební řízení potřebovat.
Na webových stránkách MPO (www.mpo.cz) v sekci energetika a suroviny, podsekci energetická legislativa jsou zveřejněny nejčastěji kladené otázky k nejasnostem jednotlivých paragrafů zákona č. 406/2000 Sb. s oficiálním výkladem a odpověďmi. Soubor FAQ.pdf můžete stáhnout z adresy
https://www.mpo.cz/dokument120161.html

Váš problém řeší otázka č. 41, jejíž odpověď doporučuje budovu ještě před prodejem na Katastrálním úřadě překvalifikovat na stavbu pro rodinnou rekreaci.

Toto považuji za nejčistější způsob řešení. Pokud by technický stav objektu odpovídal popisu v otázce č. 33 tamtéž, jednalo by se opět o situaci, kdy není PENB vyžadován.

Další relevantní informací je skutečnost, že v Poslanecké sněmovně se v legislativním procesu nachází novela zákona č. 406/2000 Sb., která umožní po nabytí platnosti při prodeji PENB nahradit fakturami za nakoupené energie (v tomto případě elektřinu a topivo) za poslední 3 roky. Jedná se o sněmovní tisk 1006 a jeho obsah a aktuální stav můžete sledovat na http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=6&t=1006

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský