Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.13 / dotaz č. 43302
Dobrý den,

prosím o informaci zda je možno uznat níže uvedené vzdělání a praxi pro výkon činnosti energetického specialisty.

Přehled vzdělání:
1974 - 1978 Střední průmyslová škola strojní ukončena maturitní zkouškou
2002 - 2004 Akademie řemesel a služeb Hospodářské komory České republiky - mistrovská zkouška pro obor instalatér topenář

Odborná praxe:
1978 - 1982 - seřizovač
1982 - 1986 - mistr ve výrobě - výroba bytových jader
1986 - 1990 - mistr v útvaru Hlavního energetika
1990 - 2009 - OSVČ - Projektová činnost ve výstavbě; Vodoinstalatérství, topenářství; Montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených plynových zařízení
2009 - dosud - mimo jiné odpovědný zástupce pro zednictví, instalatérství a
topenářství, plynová zařízení
2013 - dosud - zpracování PENB pod vedením energetického specialisty

Celkem se v energetice a stavebnictví pohybuji od roku 1986 tj. celkem 27 let. Během této doby jsem prováděl výpočty tepelných ztrát budov, návrhy energetických zdrojů tepla a chladu a vlastní realizaci těchto činností.

Děkuji za zprávu.
Dobrý den, vážený pane, potřebnou kvalifikaci pro získání oprávnění k provádění energetických auditů a průkazů energetické náročnosti budov, stanoví zákon 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
V § 10 Energetický specialista zmíněného zákona v odst. 2 se říká, že:

(2) Podmínky pro udělení oprávnění podle odstavce 1 jsou
a) složení odborné zkoušky, které se prokazuje protokolem o výsledku zkoušky podle § 10a,
b) způsobilost k právním úkonům,
c) bezúhonnost, která se prokazuje podle odstavce 3,
d) odborná způsobilost, která se prokazuje podle odstavce 4.

(3) Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně v souvislosti s předmětem činnosti energetického specialisty, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena. Bezúhonnost se prokazuje výpisem z evidence Rejstříku trestů. Ministerstvo si za účelem prokázání bezúhonnosti žadatele vyžádá podle zvláštního právního předpisu7) způsobem umožňujícím dálkový přístup výpis z evidence Rejstříku trestů. Fyzická osoba, která není státním občanem České republiky, dokládá bezúhonnost výpisem z evidence obdobné Rejstříku trestů vydaným státem, jehož je fyzická osoba občanem, jakož i doklady vydanými státy, ve kterých se déle než 3 měsíce nepřetržitě zdržovala v předcházejících 3 letech. Nevydávají-li tyto státy výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad, předloží fyzická osoba čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo orgánem členského státu, jehož je občanem, nebo před notářem nebo orgánem členského státu posledního pobytu. Tyto doklady nesmí být starší 3 měsíců.

v § 10 odstavci (4) se říká, že:
(4) Za odbornou způsobilost se pro účely tohoto zákona považuje vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářských, magisterských nebo doktorských studijních programech v oblasti technických věd a jejich oborech energetiky nebo stavebnictví a 3 roky praxe v oboru nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou v oblastech vzdělání technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 6 roků praxe v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v oblastech technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 5 let praxe v oboru.

Bohužel se v zákoně přesně nedefinuje, co je praxe v oboru a není to definováno ani ve vyhl. 118/2013 Sb, což je vyhláška o energetických specialistech. Obecně se má za to, že praxí v oboru se rozumí prokazatelná činnost v oboru energetického poradenství, případně projektová činnost - v oboru stavebním, elektro, tzb. Za prokazatelnou projektovou činnost ve výstavbě se dá považovat projektová činnost s oprávněním autorizovaného technika nebo inženýra. Pokud Vám byla udělena autorizace před více než šesti lety, pak si myslím, že by neměl být žádný problém. Pokud Vám však nebyla autorizace nikdy udělena, nebo jste jejím držitelem méně než 6 let, pak by mohl vzniknout problém s prokazováním praxe v oboru. Z údajů, které uvádíte ve svém dotazu, se bohužel nedá jednoznačně určit, zda by Vám mohla být potřebná praxe uznána - vše totiž záleží na tom, jakou formou jste projektování prováděl.
S pozdravem
Světlana Kravčenková


Odpovídá:  Ing. Světlana Kravčenková* - EKIS Ostrava KEA tisk