Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.13 / dotaz č. 43698
Dobrý den. Prosím o vyjasnění, zda budova v majetku a.s., jejímž jediným vlastníkem/akcionářem je město a která je určena pro správu majetku města, se považuje za budovu užívanou orgánem veřejné moci (např. dle popisu v §7 odst.1a/ ... v případě budovy, jejímž vlastníkem a uživatelem bude orgán veřejné moci nebo subjekt zřízený orgánem veřejné moci (dále jen „orgán veřejné moci“)...).
Dobrý den,

Obecně se orgánem veřejné moci rozumí orgán, který reprezentuje veřejnou moc a je tudíž oprávněn autoritativně rozhodovat o právech a povinnostech fyzických i právnických osob. Obecně se orgány veřejné moci dělí na státní orgány (tj. orgány státu jako např. ministerstva, soudy, policie, správní úřady atp.) a orgány samosprávy, a to jak územní (např. obecní police) tak profesní (např. různé komory).

Co je „orgán veřejné moci“ ?
a) Orgán veřejné moci je definovaný v ustanovení § 1 zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů
b) V zákoně č. 406/2000 Sb. se používá upravený pojem „orgánu veřejné moci“. V § 7 odst. 1 písm. b) zákona č. 406/2000 Sb. je uvedena legislativní zkratka:
orgán veřejné moci = orgán veřejné moci (z.300/2008 Sb.) nebo subjekt zřízený orgánem veřejné moci.

Seznam orgánů veřejné moci je široké veřejnosti i dotčeným orgánům zpřístupněn na internetovém portálu: http://seznam.gov.cz/ovm.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk