Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.11.13 / dotaz č. 44672
Dobrý den
mám v úmyslu nainstalovat si na vlastní pozemek k rodinnému domku fotovoltaické moduly na ohřev vody a akumulační vytápění. Systém bude oddělený (tzv. ostrovní), nebude spojen s elektrickými rozvody v domku (moduly budou přímo napájet topná tělesa stejnosměrným proudem), energii budu dodávat pouze pro vlastní potřebu, bez nároku na jakoukoli podporu nebo dotaci.
Podléhá takový projekt schvalování ze strany úřadů (jakých?), je třeba jej někam oznámit?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den
Co se týče úřadů. měl by jste minimálně zajít na stavební úřad a domluvit se tam, zda Váš dům(oblast) není v památkové zóně.
Pokud není v památkové zóně a nechcete se napojit na síť a panely byly na střeše RD, tak by jste žádné povolení nepotřeboval.
Píšete na pozemek k rodinnému domu. Zde nepíšete co je to za pozemek a kolik panelů by mělo být instalováno. Pokud je to plocha určená pro zastavění a není to výce jak 25m2, nepodléhá stavba schválení. Pokud je to na katastru vedeno např. jako orná půda. Muselo by proběhnout přesunutí části pozemku na pozemek určený k výstavbě.

Toto je celkem ošemetná záležitost, protože nevím přesné počty a zábory plochy pro solární panely.
Na stavební úřad by jste každopádně měl zajít a domluvit se co by po Vás Váš místní úřad požadoval. I když je jeden stavební zákon, dá se vícekrát vyložit, což jsem zjistil z vlastní zkušenosti, když jsem zajišťoval 3 stejné věci ve třech krajských městech.

V každém případě by jste na to měl mít vypracovaný projekt, aby jste byl v případě jakéhokoli problému zajištěn, že jste nejednal na vlastní triko.
Dále by jste měl také přemýšlet jak by to bylo s dostupností panelů při případném hasičském zásahu.
Při poškození solárního panelu může dojít ke zkratu a vznícení izolace a případnému rozšíření ohně na ostatní panely či předměty a objekty v okolí.

Na stavebním úřadě by jste se měl minimálně dovědět odstupové vzdálenosti od hranice pozemku ať už z hlediska stavebního zákona, tak kvůli sousedům.

Doufám že tato odpověď splnila Vaše očekávání.
S pozdravem
Miroslav Běle
Za středisko Blatná