Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.5.14 / dotaz č. 47760
Dle § 7a) písm. c) je společenství vlastníků jednotek povinno zajistit zpracování průkazu pro užívané bytové domy.
Ale v odst.7) tohoto § je uvedeno, že může být nahrazen vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu .... za uplynulé 3 roky ... atd.
Musí opravdu být průkazy energ. náročnosti?
Není to tedy v rozporu?
Dobrý den, pro bytové domy (BD) je povinnost, dle právního předpisu č.318/2012 Sb. §7a, průkaz energetické náročnosti (PEN) zpracovat, pokud má BD celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1500m2, a to do 1.1.2015. Pro představu energeticky vztažná plocha takového objektu (o ploše je 1500m2) je zastavěná plocha BD 20m x 20m x 4 patra. Pokud se jedná ve vašem případě o menší objekt, je povinnost zpracovat PEN v datech uvedené v odstavci c §7a. Takže v současné době, pokud na BD neprovádíte rekonstrukci nebo nesplňujete výše uvedenou energeticky vztažnou plochu nebo BD jako celek neprodáváte/nepronajímáte nemusíte mát zpracovaný PEN.

V odstavci 7 je uveden případ, kdy v BD se prodává/pronajímá bytová jednotka (BJ). V takovém případě jsou dvě možnosti. 1) zpracovat PEN pro celý BD a tím pádem platí i pro jednotlivé BJ. Pak je možno tento PEN přikládat ke kupní/nájemní smlouvě. 2) Stávající vlastník jednotky, a to je důležité, (chce prodat/pronajmout) BJ, požádá písemně např. společenství vlastníků jednotek (SVJ), že chce nechat zpracovat PEN, SVJ odpoví, písemně, že PEN nebude nechat zpracovávat. Pokud proběhne tato komunikace, pak je možno ke kupní/nájemné smlouvě předložit a tím pádem nahradit PEN vyúčtováním dodávek el. energie, plynu, tepla pro příslušnou BJ za uplynulé 3 roky. Tento postup je možno praktikovat do 1.1.2016.

Zpracovaný PEN platí 10 let od vyhotovení, pokud na budově nedošlo k větší změně dokončené budovy. (např. zateplení, výměna oken na ploše obálky budovy větší než 25%)