Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.5.14 / dotaz č. 47769
Dobrý den, rekonstruuji starší dvoupodlažní rodinný domek (nové nadkrokevní zateplení střechy, nové zateplení celé fasády, v přízemí nové betonové podlahy na tepelné izolaci). V přízemní části chci instalovat elektrické podlahové vytápění jako hlavní zdroj.

Rekonstruovaný dům má zpracovaný průkaz energetické náročnosti budovy, k dispozici je i podrobný protokol výpočtu. V průkazu je dům zařazen do kategorie B, obálka budovy má součinitel Uem 0,23 W/m2.K, dodaná energie pro vytápění je vypočtena na 63,8 kWh/m2/rok.

Lze z uvedených údajů stanovit potřebný příkon vytápění pro jednotlivé místnosti na základě jejich podlahové plochy, resp. objemu?

Pravděpodobně by byla využita sazba D45, čili 20 hodin možnost topení, 4 hodiny pauza.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, bohužel z výše uvedených údajů nelze přesně stanovit výkon zdroje pro vytápění. Do výpočtu průkazu energetické náročnosti budovy vstupují pouze teoretické hodnoty a někdy se může stát, že ne úplně odpovídající realitě. Z toho vyplývá, že nelze z uvedených údajů stanovit ani potřebný výkon pro jednotlivé místnosti. Potřebný výkon pro jednotlivé místnosti, případně pro celý objekt, se musí stanovit z tepelných ztrát prostupem konstrukcí, to lze vypočítat z projektové dokumentace. Dokáži si představit, a již jsem se s tím v praxi setkal, že potřebný výkon pro jednotlivé místnosti stanovil odborný topenář pouze na základě, objemu místnosti s přihlédnutím ke konstrukcím, které jsou mezi vytápěným prostředím a venkovním. Podrobnější analýzu lze samozřejmě probrat osobně v EKIS na základě projektové dokumentace, případně provést ekonomickou analýzu způsobu podlahového el. vytápění.