Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.15 / dotaz č. 55040
Dobrý den.

Chtěl bych se optat na jaká elektrická zařízení se vztahuje povinnost mít energetický štítek. Jde mi převážně o fény a osoušeče rukou zda musí mít také tento štítek.

Děkuji mnohokráte za informaci.
S přáním hezkého dne
Dobrý den,
k vašemu dotazu sděluji následující - energetický štítek je dokument, vztahující se k výrobkům. V uvažované souvislosti je z pohledu legislativního předpisu pojem výrobek zakotven v zákoně č.406/2000Sb., v platném znění, konkrétně § 2, odst.2a) - citace:
a) výrobkem spojeným se spotřebou energie výrobek, jenž má při používání dopad na spotřebu energie a jenž je uveden na trh nebo do provozu, a dále části, které jsou určeny k zabudování do výrobku spojeného se spotřebou energie a které jsou uváděny na trh anebo do provozu jako jednotlivé části pro konečné uživatele a jejichž vliv na životní prostředí lze posoudit samostatně;
a energetický štíte v témž předpisu, konkrétně § 2, odst.2c) - citace:
c) energetickým štítkem označení výrobku spojeného se spotřebou energie, které obsahuje údaje o spotřebě energie a jiných hlavních zdrojů spotřebovaných v souvislosti s tímto výrobkem.
Dle §8 odst.1 uvedeného zákona - výrobky spojené se spotřebou energie, na které se vztahují požadavky označování energetickými štítky, dodání informačních listů a zpracování technické dokumentace, stanoví přímo použitelný předpis Evropské unie nebo prováděcí právní předpis, přičemž seznam těchto výrobků je uveden v prováděcím právním předpise (v uvedeném §8 zákona je specifikována celá řada povinností dodavatele výrobků, m.j. právě dodání tištěného energetického štítku a informačního listu v českém jazyce, obsah technické dokumentace, povinnosti obchodníka, apod.).
Tímto předpisem byla původně Vyhláška č. 215/2001 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování energetických spotřebičů energetickými štítky a zpracování technické dokumentace, jakož i minimální účinnost energie pro elektrické spotřebiče uváděné na trh - zrušena 01.08.2004 a nahrazena Vyhláškou č. 442/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování energetických spotřebičů energetickými štítky a zpracování technické dokumentace, jakož i minimální účinnost užití energie pro elektrické spotřebiče uváděné na trh, která však byla ke dni 21.11.2011 též zrušena.
V současné době je v platnosti Vyhláška č. 337/2011 Sb., o energetickém štítkování a ekodesignu výrobků spojených se spotřebou energie, účinnost od 21.11.2011. V § 2 vyhlášky je specifikován Seznam výrobků spojených se spotřebou energie pro energetické štítkování - Výrobky spojené se spotřebou energie, na které se vztahují přímo použitelné předpisy Evropské unie uvedené v příloze č. 1 k této vyhlášce o uvádění spotřeby energie na energetických štítcích, jsou a) pračky, b) televizní přijímače, c) chladničky, mrazničky a jejich kombinace, d) myčky nádobí, e) klimatizátory vzduchu. Další výrobky spojené se spotřebou energie, na které se nevztahují přímo použitelné předpisy Evropské unie o uvádění spotřeby energie na energetických štítcích, jsou a) bubnové sušičky prádla, b) elektrické trouby, c) pračky kombinované se sušičkou, d) zdroje světla, e) předřadníky k zářivkám.