Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.15 / dotaz č. 55386
Dobrý den, prosím o odpověď na následující:
Jsme SVJ o 24 bytových jednotkách. Každý byt je vytápěn ústředním topením (radiátory) ze systému dálkového zásobování teplem, OK. Ale pro přípravu TUV má každý vlastník (každý byt) vlastní zdroj - elektrický akumulační zásobník pro TUV v koupelně a jeden elektrický aku nebo průtokový ohřívač v kuchyni. Jsou to soukromé elektrické spotřebiče pořízené, umístěné a provozované výlučně z vůle vlastníka a na jeho náklady. Jediným subjektem oprávněným požadovat sdělení technických parametrů ohřívačů je dodavatel el. energie kvůli určení velikosti hlavního jističe, rezervovanému příkonu a určení sazby. Při zpracování PENB však zpracovatel (nebo spíše hyperaktivní člen SVJ) vyžadoval od každého vlastníka sdělení počtu ks instalovaných el. ohřívačů v bytě a jejich příkon, a to i za cenu násilného vstupu do bytu. Nezískané údaje byly nakonec odhadnuty a předány zpracovateli, který vytvořil PENB. Dle mého názoru se jedná o nesprávný PENB, neboť je v barevném kolečku uvedena výseč - hodnota tep. spotřeby domu pro TUV, která se skupinově neprovádí a je prakticky neodhadnutelná a 100 % závislá na každém vlastníkovi. Co je správně?
Díky za Vaši odpověď

Dobrý den,

výpočet energetické náročnosti budovy se provádí dle vyhl. č. 78/2013 Sb. za předpokladu typického užívání budovy, což je obvyklý způsob užívání v souladu s podmínkami vnitřního a venkovního prostředí a provozu stanovený pro účely tohoto výpočtu. Tyto hodnoty jsou stanoveny v technické normalizační informaci TNI 730331.
Tento dokument m.j. obsahuje typické parametry přípravy teplé vody, které jsou při výpočtu použity pro:
- spotřebu teplé vody – je dána měrnou denní spotřeba na osobu a den, počet osob je odvozen od celkové vnitřní plochy
- energetickou spotřebu na ohřev teplé vody – je dána parametry teplé vody, účinností tepelného zdroje a ztrátami v zásobnících a rozvodech.

Ve Vašem případě je pro zpracovatele PENB důležitá informace o druhu a těchto zdrojů (průtokový ohřívač nebo akumulační ohřívač) a energonositeli, což je elektrická energie. To mu umožní stanovit účinnosti a ztráty. V protokolu PENB je sice kolonka obsahující tepelný výkon zdroje, tato hodnota však nemá na výpočty a hodnocení žádný vliv a postačí odborný odhad.

Shoda výpočtu v PENB se skutečností v případě energetické náročnosti teplé vody by nastala pouze v případě, kdyby bytový dům měl normovou obydlenost a obyvatelé by vykazovali průměrnou měrnou spotřebu teplé vody na úrovni normové měrné spotřeby. Ve skutečnosti je obsazenost bytů většinou nižší nebo jsou i byty neobsazené, tedy s nulovou spotřebou teplé vody. Číselná vyjádření a koláčový graf v průkazu jsou teoretické hodnoty vypočtené výše uvedenou metodikou a jejich odchylka od skutečnosti je závislá na odchylce skutečného uživatelského profilu od normového uživatelského profilu.

Objektivně vypovídajícím ukazatelem o energetické náročnosti objektu jsou klasifikační třídy označované písmeny a slovním vyjádřením.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský