Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.10.15 / dotaz č. 62523
Vážený titl.
Dobrý den.
Je možné odhadnout, ze spotřeby plynu za rok v RD, který je rok neobývaný a je nastaveno plynové topení na nezámrznou teplotu 8 st. Celzia, spotřebu za celý rok? Spotřeba činila 24 m3. Připadá mi to dost málo na dům z roku 1962, 2 x 3+1 s podlahovou plochou 2 x 100 m2. Chtěl bych při koupi tohoto domu mít přibližnou představu o ročních nákladech na topení při současných cenách. Je pravda, že zdi jsou silné cca 60 cm, cihly VF, ale stará dřevěná okna jako v paneláku, lodžie 5 m a plochá střecha.

Děkuji
S pozdravem

Vážený pane,
při vytápění na vnitřní teplotu +8°C by spotřeba domu měla být asi 10x nižší než při vytápění na +20°C. Takto nízká spotřeba je proto, že k ohřátí prostoru na takto nízkou teplotu hodně přispívá i sluneční záření dopadající okny. Pokud se dům nevětral, opět to snižuje spotřebu. Ve vašem případě je ale spotřeba 24 m3 velmi nízká, u domu této velikosti lze čekat spotřebu spíše okolo 4 tis. m3 plynu.

Jako zájemce o koupi domu máte právo podívat se na Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), kde je mimo jiné uvedena i spotřeba plynu na vytápění (druhý sloupec v poslední tabulce), viz: http://www.prukaznadum.cz/assets/files/prukaz_large.png

Podle aktuálních cen plynu pak spočtete náklady. Ceny najdete např. zde: http://kalkulator.tzb-info.cz/

Stanovení nákladů na provoz domu je jednou z nejdůležitějších věcí, kvůli které se PENB zpracovává. Někdy má majitel domu snahu "vylepšit" výsledky PENB tak, aby dům vycházel úspornější a měl tedy vyšší cenu. Je to podobně podvodné jednání, jako "přetáčení" tachometru při prodeji auta. Doporučuji nechat si předložený PENB zkontrolovat Státní energetickou inspekcí a v případě hrubého nesouladu jednat s majitelem nemovitosti o snížení ceny, případně od koupě ustoupit.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný