Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.16 / dotaz č. 66869
Dobrý den,
mám otopnou soustavu s kotlem na uhlí 25kW, připojeným na akumulační nádrž 2000l. Kotel budu měnit za automat na uhlí/peletky a řeším potřebný výkon.Ztráty domu spočítané nemám, ale ze zkušeností vím, že současný kotel za mrazů kolem -10°C topí cca.9-10 hodin (na jmenovitý výkon) a to stačí jak k topení přes den, tak k plnému nabití aku z 35° na 90°C. S teplem z nádrže poté vystačíme do dalšího zátopu následující den.
Automatický kotel bych opět provozoval s akumulační nádrží z mnoha důvodů. Prosím o radu, jestli uvažuji správně:
automatický kotel by mi stačil podstatně nižšího výkonu, protože v noci (asi 7 hodin) není potřeba dům vytápět a kotel by nahříval aku nádrž, která "pomůže" vytápět přes den. Tím pádem bych vystačil s výkonem (podle trojčlenky a selského rozumu): podle doby topení na jmenovitý výkon...(24-7)/24 = 70%, tzn.70% z 25kW=17,5kW.
Navíc tepelné ztráty se počítají při -15°, což je jenom pár dní v topné sezóně.Také bych do aku nádrže dal elektrické topné patrony, které by sloužily i jako záloha pro opravdu mrazivé dny.
Myslíte prosím, že v mé úvaze není někde hrubá chyba? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
s použitím „zdravého selského rozumu“ ve Vaší úvaze nelze spatřit fatálně hrubou chybu, výsledek bude pravděpodobně s určitou tolerancí vyhovující, nicméně Vám tento způsob projektování důrazně nedoporučuji.
Z Vašeho dotazu vyplývá, že stávající zdroj vyhovuje podmínkám pro kotlíkovou dotaci. Projekt pro její přidělení sice není podmínkou, ale sebedokonalejší technické zařízení nebude pracovat efektivně a hospodárně, pokud mu zapojení a regulace nevytvoří optimální provozní podmínky. Určení jmenovitého výkonu vhodného kotle nebude v této souvislosti patrně nejdůležitějším problémem, protože je nutno použít kotel ze seznamu registrovaných výrobků, kde nejnižší výkony jsou 19 a 20 kW (s regulační možností do 6 kW).
Pouze nákupem kotle pravděpodobně nevyčerpáte celou možnost štědré dotace, proto Vám doporučuji si v jejím rámci nechat zkontrolovat celou otopnou soustavu a zpracovat projekt, který bude obsahovat i výpočet tepelné ztráty včetně regulace. Tyto náklady se Vám určitě násobně vrátí v nákladech na palivo i životnosti zařízení.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Vytápění, Uhlí
tisk