Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.18 / dotaz č. 99709
Dobrý den, chceme stavět RD bungalov cca 160 m2 zastavěné plochy a zajímalo by mne, jaké podlahové vytápění použít. Jestli teplovodní s ohřevem na plyn, nebo elektrické podlahové za použití topných kabelů. Četl jsem na internetu spousty komentářů a vlastně jsem se nikde nedozvěděl jasnou odpověď ohledně nákladů na vytápění a provoz(u plynu například revize kotle). Dále bych se chtěl zeptat jak se řeší teplovodní podlahové vytápění a krb v obývacím pokoji kde většinou bývá termostat - jak je ošetřeno nevypnutí podlahového topení v ostatních pokojích.Předem děkuji za odpovědi.
Děkuji za Váš dotaz .Vzhledem k platnosti Vyhlášky Č. 230/2015 Sb.,,kterou se mění Vyhláška Č.78/ 213Sb a je platná od 1.12. 2015. vyhláška o energetické náročnosti budov, kde bohužel nedošlo k očekávané úpravě koeficientu neobnovitelné primární energie a zůstal v platnosti konverzní faktor 3. S ohledem na požadavky parametrů pro nové budovy od 1.1.2015 a téměř nulové budovy (státní budovy a následně i ostatní výstavba)
Bude problém pouhé vytápění elektrickou energií, které nebude kompenzováno OZE v kombinaci s nadstandardní kvalitou obálky budovy.K žádosti o stavebnímu povolení jste povinen předložit PENB (průkaz energetické náročnosti budovy) ve kterém musí být splněna uvedená podmínka (Využití OZE,kvalita obálky budovy).Zpracování PENB může provést pouze k tomu oprávněná osoba.
Řešení problému regulace vytápěcích systemů (např.podlahového vytápění a krbu) je zpracováno řadou výrobců.

ing.V. Kindl


Odpovídá:  Ing. Václav Kindl* - EKIS Kladno tisk