Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.9.20 / dotaz č. 120768
Dobrý den,

v roce 2019 byla provedena první revize odkouření od plynového kondenzačního kotle. Důvodem revize byla tehdejší výměna kotle (z kotle na tuhá paliva se přešlo na plynový kondenzační kotel a došlo k vybudování nového odkouření).

Tj. mám dokument "revize spalinové cesty" z roku 2019 = loni spalinovou cestu (odkouření) od plynového kondenzačního kotle zkoumal (=viděl) autor revizní zprávy, nikoliv kominík.

Podle Vyhlášky 34/2016 mám pocit, že do roku 2021 nemusím nic řešit dalšího řešit s odkouřením. Tj. mojí povinností v roce 2021 bude pozvat kominíka, aby provedl: čištění a kontrolu spalinové cesty viz citace z vyhlášky.:

"9. Spalinová cesta pro odvod spalin od kondenzačního spotřebiče na plynná paliva se čistí a kontroluje nejméně jedenkrát za dva roky.".

Chápu správně, že v roce 2021, 2023, 2025 atd. si mám pozvat kominíka na vyčištění a kontrolu odkouření? A chápu správně, že nemám žádnou další povinnost ohledně odkouření?

P.S. Na pravidelnou kontrolu plynového kondenzačního kotle si budu zvát autorizovaného servisního technika.

Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.

REVIZI spalinové cesty jste provedl správně podle vyhlášky, před výměnou kotle. Pokud nedojde k události, které uvádí vyhl. 34/2016 Sb. v § 3, nemusíte revizi už nikdy opakovat (tj. pokud nedojde ke stavební úpravě komínu, výměně kotle za jiný typ, ke komínovému požáru nebo ke vzniku trhlin).

KONTROLU spalinové cesty a její čištění jste podle vyhlášky povinen provádět nejméně 1x za dva roky (platí pro plynový kondenzační kotel, pro kotle jiného typu jsou intervaly jiné).

V minulosti existovala ještě povinnost kontroly kotlů podle zákona 406/2000 Sb. Ta sice stále platí, ale až pro kotle (resp. vytápěcí systémy) od výkonu 70 kW, což asi nebude váš případ.
Nechat pravidelně zkontrolovat kotel servisním technikem není povinné ze zákona, ale můžete si to objednat ve vlastním zájmu.

Přejeme bezproblémové topení!
Ing. Jan Truxa, ing. Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk