Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.8.15 / dotaz č. 60418
Dobrý den, prosím o odpověď. Jsme příspěvková organizace a máme zpracován energetický audit na areál (spotřeba areálu původního cca 5000 GJ). Přistavěli jsme novou budovu, která je součástí areálu s předpokládanou roční spotřebou cca 2000 GJ. Musíme vyhotovit nový energetický audit na tuto novou budovu samostatně, nebo na celý areál a do kdy - budova je úplně nová (2015) s novou technologií.
Vážený pane,

jako příspěvková organizace musíte udělat audit, protože vaše spotřeba přesahuje 1 500 GJ ročně. Audit můžete udělat na celý areál, nebo pro jednotlivé budovy. Pokud některá budova má spotřebu nižší než 700 GJ ročně, audit pro ni dělat nemusíte. Stejně tak nemusíte dělat audit pro budovu, jejíž měrná spotřeba tepla při vytápění odpovídá požadavkům vyhl. 194/2007.

Lze předpokládat, že nově postavená budova tyto požadavky splní, tedy pro ni en. audit dělat nemusíte. Požádejte projektanta, resp. zpracovatele PENB, aby vám doložil splnění požadavků vyhl. 194/2007. Obvykle se spotřeba vyhodnocuje na základě skutečné spotřeby, u novostavby to samozřejmě není možné.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný