Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.18 / dotaz č. 99146
Dobry den,mam dotaz ohledne vytapeni, mame v planu kachlovy sporak s teplovodnim vymenikem 9kW (sporak 6kW) s akumulacni nadrzi 400-500 litru.Zrejme bude i vyuzivan na ohrev (predehrev) TUV (120l nadrz), tepelne ztraty 6kW na dum.
V planu je plynovy kond.kotel s vykonem 15-18kW na ohrev TUV a vytapeni v pripade nizkych teplot nebo odstavenem sporaku. Je to prosim takhle mozne sestavit? Nebo neni lepsi vyuziti elektrokotle? Plynove pripojka jeste neni realizovana (protlak pres cestu 9m, 20m od hranice pozemku do technicke mistnosti).. Dekuji
Dobrý den, sporák s výměníkem je samozřejmě možné na vytápění využít, nicméně zřejmě nebude v provozu nepřetržitě ( na hlavní zdroj vytápění má i nižší účinnost než k tomu určené zdroje). Doporučuji jeho využití na vytápění a ohřev TUV zejména v přechodném období.
Jako hlavní zdroj může být využit plynový kotel jen při tepelné ztrátě budovy 6 kW je kotel o výkonu 15-17 kW zbytečně předimenzovaný. Kromě provozu se to projeví i na pořizovací ceně. je možné použít i elektrokotel, ale pak sice budou investiční náklady nižší o plynovou přípojku ale zase budou vyšší provozní náklady. Je na Vašem rozhodnutí co je pro Vás aktuálně výhodnější.
Při použití kondenzačního kotle je nutné již s tímto záměrem navrhnout rozvody a otopná tělesa, teploty topného media budou nižší než při klasickém kotli.
To jsou obecná kritéria návrhu, konkrétní závěr je možné provést až po stanovení přesného zadání na základě výpočtu.
Ing.Stanislav Bajer, EKIS 8066 Hranice