Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.19 / dotaz č. 111192
Dobrý den,

obracím se na Vás se žádostí o radu.
Uspěli jsme v registraci na kotlíkovou dotaci a nyní váháme, zda pořídit plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo.
Nový zdroj vytápění bude umístěn v rodinném řadovém domě starém cca 40 let, v němž byla před časem provedena výměna oken včetně instalace parotěsnící pásky.

Co byste nám poradili a proč?

Na Vaši brzkou odpověď se těší
Dobrý den, do značné míry závisí na těchto faktorech: dostupných financích na pořízení nového zdroje, na tom zda máte přípojku plynu či možnost navýšit jističe pro vytápění pomocí tepelného čerpadla s bivalentním elektrokotlem. Do jisté míry rozhoduje také osobní preference - někdo nechce nevzhledné TČ na fasádě objektu, které může způsobovat u některých levnějších značek také akustické problémy do okolí. Z pohledu provozních nákladů je v současné době vytápění uhlím nejlevnější zdroj (předpokládám, že toto byl původní zdroj vytápění). Cena za energii je cca 0,8-1 Kč/kWh. Vytápění plynovým kotlem bude za cca 1,3-1,4 Kč/kWh. Tedy v plynu zaplatíte za energie více. Energie z tepelného čerpadla je srovnatelná s cenou uhlí a platba za energie (elektřinu) bude tedy srovnatelná. Díky tepelnému čerpadlu získáte i levnější dvoutarifní sazbu D57d a 20h bute mít pro celý dům nízký tarif za cca 2,5 Kč/kWh i na běžné svícení a ostatní "zásuvkovou" elektřinu. Pokud máte nyní D02d (cca 5Kč/kWh elektřina) a zvolíte vytápění plynovým kotlem, tato sazba vám zůstane. Buduli počítat dům o 10kW tepelné ztráty, tak TČ vás vyjde na cca 250-300 tis. Plynový kotel včetně vyvložkování komína cca 80-100 tis. možná levněji pokud zvolíte odkouření na fasádu. Tedy závěrem doporučení. Jeli dům zateplený s nízkou tepelnou ztrátou kolem cca 10-15kW, volil bych vytápění pomocí TČ. U větších výkonů je TČ velmi drahé a zvolil bych vytápění plynem.